1788
"Εις την Αστραχανίαν", με δαπάνη του, χτίζεται στην Εκκλησία "της εισόδου εις Ιερουσαλήμ" πέτρινο καμπαναριό, το οποίο στοίχισε 8.500 ρούβλια της εποχής.
"Εις την Αστραχανίαν", με δαπάνη του, χτίζεται στην Εκκλησία "της εισόδου εις Ιερουσαλήμ" πέτρινο καμπαναριό, το οποίο στοίχισε 8.500 ρούβλια της εποχής.
Στέλνει χρήματα για την ανέγερση στη Χίο, Γυμνασίου, την περιώνυμη "Σχολή της Χίου", η οποία ολοκληρώνεται το 1798. Στέλνει επίσης στον Κοραή, στο Παρίσι, χρήματα για την αγορά βιβλίων για τη Σχολή.
Από τα αρχεία της πόλης του Αστραχάν, διαβάζουμε: «Μεγάλο ρόλο στην μεταφορά των τροφίμων και πολεμοφοδίων έπαιξε ο καπετάνιος Βαρβάκης, 26 Μάιου το 1796, ο αντιναύαρχος Φεντορόφ Νικολάϊ αναφέρει: Σχετικά με τα πλοία που είναι υπό διοίκηση του ταγματάρχη Βαρβάκη, έχω την τιμή να σας ειδοποιήσω "Τα δέκα του σκάφη, που ενοικιάστηκαν για μεταφορές των δημοσίων προμηθειών, αναχώρησαν για τις ακτές της Περσίας. Σχετικά με το συμβόλαιο που υπέγραψε, έχει την υποχρέωση να μεταφέρει την προμήθεια μέσα σε χρονικό διάστημα, που κανονίστηκε εξ αρχής. Δέκα σκάφη είναι ολόκληρος στολίσκος. Είναι αλήθεια όμως ότι υπό διοίκηση του Βαρβάκη υπήρχαν σκάφη που ανήκαν στον γαμπρό του, τον Νικολάϊ Κομνηνό, έναν έμπορο από τον Ταγκανρόγκ. Ο Βαρβάκης προσέφερε δωρεάν πέντε από τα ναυτιλιακά του πλοία για τη μεταφορά ψωμιού στο Μπακού και στο Ρεστ. Ο αρχιστράτηγος Παύλος Τσιτσιάνοφ τον ευχαρίστησε και παρακάλεσε τον πολιτικό κυβερνήτη του Αστραχάν, τον πρίγκιπα Γενέσεβ "να προσέξει την ευγενική προσφορά του Ιβάν Αντρέγεβιτς»
Στο Αστραχάν, επίσης, έχτισε στην περιοχή μεταξύ του Παρμπούτζεφ -Βούγρου, δύο ξύλινα γεφύρια, δαπανώντας 3.000 ρούβλια
Στο Αστραχάν, ξανά, έχτισε κινητή γέφυρα στον ποταμό Κουτούμ, δαπανώντας 11.500 ρούβλια
Για μια ακόμη φορά θα προσφέρει αφιλοκερδώς δικά του πλοία από την Κασπία, για να τροφοδοτείσει από το Αστραχάν με ζωοτροφές το ρώσικο εκστρατευτικό σώμα στην πολιτεία Βάκα, συμβάλλοντας στην επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων έναντι των Περσών. Η αφιλοκερδής συνεισφορά του (αφού σημειωτέον ξεφόρτωσε τα δικά του εμπορεύματα) εκτιμήθηκε στα 7.000 ρούβλια
Στην ευρύτερη περιοχή του Αστραχάν εκδηλώθηκε επιδημία ("μολυσμός"), τότε ο Βαρβάκης μετέτρεψε το μεγάλο ξύλινο σπίτι του, σε ξενοδοχείο και νοσοκομείο για τους αβοήθητους ανθρώπους, που συνέρρεαν από τις γύρω επαρχίες. Σε αυτούς παρείχε εκτός της στέγασης και της περίθαλψης, τροφή, ρούχα,κλπ, Επίσης παρείχε και στους γιατρούς που τους πρόσεχαν ρούχα και ιατρικά. Για όλα αυτά ο Βαρβάκης δαπάνησε περίπου 10.000 ρούβλια. Επειδή όμως εκδηλώθηκαν και σε νοσηλευόμενους συμπτώματα "μολυσμού", το νοσοκομείο κατεδαφίζεται με τη σύμφωνη γνώμη του και οι ασθενέις μεταφέρονται υπό την "Βασιλική Διάταξη της Γενικής Επιστασίας" με δαπάνη του Βαρβάκη
Χτίζει στην περιοχή του Παρμπουτζόφ-Βούγρου πέτρινο νοσοκομείο δυναμικότητας περίθαλψης 50 ασθενών, καθώς και πέτρινη εκκλησία, δαπανώντας 63.000 ρουβλια. Μάλιστα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία τους και στο μέλλον, καταθέτει δωρεά 40.000 ρουβλίων για το Ορφανοτροφείο της Μόσχας και ακόπμη 50.000 ρύβλια στην "Βασιλική Διάταξη της Γενικής Επιστασίας", με τη δέσμευση από τους τόκους αυτών των κεφαλαίων να περιθάλπωνται οι ασθενείς του νοσοκομείου και τα νόθα παιδιά του Ορφανοτροφείου!
Αν και στο Ταϊγάνι πήγε γύρω στο 1812 λόγω προβλημάτων υγείας, αναφέρεται η συγκεκριμένη χρονολογία ανέγερσης για την Ελληνική εκκλησία Αγ.Κωνσταντίνου & Αγ.Ελένης, με την οικονομική συνδρομή του ύψους 60.000 ρουβλίων.
Η Οδός των Ελλήνων, όπως είναι σήμερα ενώ δεξιά διακρίνεται ο ιερός ναός Κωνσταντίνου & Ελένης
Χτίζει για την Μητρόπολη "της Κοιμήσεως" του Αστραχάν, πέτρινο καμπαναριό, δαπανώντας 137.000 ρούβλια.
Αρχισαν έργα, τα οποία ονομάστηκαν "Βαρβάκεια", για την κατασκευή μιας πλευστής διώρυγας, από το κανάλι που βρισκόταν στο κέντρο του Αστραχάν, το οποίο είχε εγκαταληφθεί και ήταν δύσοσμον και ελώδες, ώστε να υπάρχει διέλευση προς τον Βόλγα και τον "Κουτούμην".
Και στις δύο όχθες της διώρυγας έγιναν έργα καλωπισμού "ως κάλλιστος τόπος περιδιαβάσεως των εγατοίκων, οίτινες με αγαλλίασιν ψυχής των θεωρούσιν εκεί τα διαβαίνοντα πλοία, φορτωμένα με θησαυρούς της πατρίδος και των ξένων τόπων, και ευλογούσι το όνομα του ευεργέτου των". Συγχρόνως κατασκευάσθηκαν επί τη διώρυγος και τέσσερεις ξύλινες γέφυρες. Συνολικά δαπανήθηκαν 200.000.
Χτίζει, "δί αδείας της τοπικής ιεραρχίας... ωραιοτοτάτην και μεγαλειωτάτην πέτρινην Εκκλησίαν δια τους Γραικούς... Αφιερόνει την παρ΄αυτού εις το Ταγανρόκον κτιζομένην Εκκλησίαν εις τον εν Ιερουσαλήμ άγιον τάφον με σκοπόν να τον συνδράμη με το εισόδημά της.....Η Εκκλησία μετεβληθη εις Γραικικόν μοναστήριον, επονομασθέν Ιερουσαλημικόν Αλεξανδρινόν. Αυτό το μοναστήριον να υπόκηται πάντοτε εις τον Άγιον τάφον, προς διοίκησιν δε αυτού ...να έχη το δικαίωμα ο Ιερουσαλιμικός Πατριαρχικός θρόνος να εκλέγη κάθε πέντε χρόνους νέον Αρχιμανδρίτην και να τον εκπέμπη εις αυτό μετά της συνοδίας του.... Δια δε την κυβέρνησιν του αυτού μοναστηρίου αφιέρωσεν ... ως αιώνιον ανάθημα 60.000 ρούβλια".
Συνολικά για την ολοκλήρωση της κατασκευής και τον "εσωτερικόν στολισμόν και καλλωπισμόν" του μοναστηριού δαπάνησε 600.000 ρούβλια.
Εδώρησε για την επισκευή της Μητρόπολης του Αστραχάν 5.000 ρούβλια
"επρόσφερεν εις το εκεί Κονσιστώριον Ρούβλ. 40,000 προς διόρθωσιν της του Νικολάου Μητροπόλεως, της οποίας το τείχος από παλαιότητα έσκασε, και επλησίαζεν εις την πτώσιν του."
για μιαν ακόμη φορά στην πόλη του Αστραχάν
Το σπίτι του Βαρβάκη στο Ταϊγάνι, το οποίο λειτούργησε ως Εμπορική Σχολή αργότερα, το "αφιέρωσεν αιωνίως εις το αυτό μοναστήριον" στο Ιερουσαλημικόν Αλεξανδρινόν "και έχον εισόδημα κατ΄έτος έως 1.500 ρούβλια"
Το πρώτο οργανωμένο σχολείο που λειτούργησε στην Καππαδοκία ήταν στη Σινασό, την αποκαλούμενη και «Διαμάντι της Ανατολής» το 1821. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της συντεχνίας των Σινασιτών χαβιαράδων της Κων/πολης και με τη συνδρομή του εθνικού ευεργέτη Ι. Βαρβάκη, που συνεργαζόταν μαζί τους. Η εγγραφή και η φοίτηση των παιδιών ήταν υποχρεωτική, ενώ επιβαλλόταν πρόστιμο σε όποιον δεν άφηνε το παιδί του να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών! Η σχολή διασώζεται ακόμη και σήμερα.
Περιοδικό με μεγάλη συνεισφορά στο Ελληνικό γένος, έδωσε εντολή στο Θεόδωρο Ράλλη, έμπορο στη Βιέννη, να προσφέρει εκ μέρους
του στους εκδότες του "Λόγιου Ερμή" 500 αργυρά φιορίνια.
Aπό το Ταϊγάνι, στέλνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη τρία (3) πλοία γεμάτα σιτάρι με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως αντίτιμο για την απελευθέρωση των ομογενών που βρισκόνταν φυλακισμένοι για χρέη στη Κωνσταντινούπολη. Η ευεργεσία αυτή εκτιμήθηκε σε 60.000 ρούβλια.
Τον ίδιο χρόνο μετέτρεψε σε πτωχοκομείο μία από τις 5 οικίες του για την περίθαλψη των φτωχών της πόλης Ταϊγανίου ξοδεύοντας πάνω από 25.000 ρούβλια. Για τη διαρκή, μάλιστα, συντήρηση του ιδρύματος αυτού όρισε να χρησιμοποιούνται οι τόκοι 25.0000 ρουβλίων, ποσό που κατατέθηκε στο δημόσιο ταμείο του κράτους.